کد خبر: ۵۴۵۱۰
تعداد نظرات: ۹ نظر

بیماری اكتیما، بیماری ویروسی واگیرداری است که با نام‌های دیگری نظیر درماتیت پوستولی واگیر، التهاب دهانی پوستولی واگیر، درماتیت عفونی لب، دهان زخم و ارف(ORF)  نیز شناخته می‌شود. این بیماری مشترک بین انسان و دام می باشد و واکسینه کردن دام ها در پیش گیری از این بیماری موثر است.

به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمان، «دکتر جواد نگارستانی» مسوول روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمان، طی یادداشتی بیماری اكتیما را توضیح داد که در ادامه می خوانید.

عامل بیماری اكتیما:

اکتیمای واگیر در اثر ویروس ارف که عضوی از جنس پاراپاکس ویروس از خانواده پاکس ویریده می‌باشد ایجاد می‌گردد.

راههای انتقال ویروس اکتیما:

ویروس بیماری که در ضایعات پوستی و دلمه‌ها وجود دارد، از طریق خراش و بریدگی‌ها وارد پوست می‌شود. این ویروس می‌تواند علاوه بر گوسفندان بیمار در گوسفندانی که از نظر کلینیکی سالم هستند نیز دیده شودانتقال آن از طریق تماس مستقیم یا از طریق ترشحات دهان و بینی، اشیایی که باعث جمع‌آوری و انتقال عوامل بیماری‌زای میکروبی و ویروسی می‌شوند (مانند لباس، ملافه، پارچه و غیره) صورت گیرد. ویروس ارف در پشم و پوست تقریباً تا یک ماه پس از بهبود ضایعات زنده می‌ماند.

حیوانات مبتلا به بیماری اکتیما:

بیماری بیشتر در گوسفند و بز مشاهده می شود با این‌ همه در نشخوارکنندگان وحشی مانند آهو و گوزن و همچنین شتر و گاو و خرگوش نیز دیده می‌شود

نشانه‌های بالینی بیماری اكتیما در دام‌ها:

اکتیمای مسری یک نوع بیماری ویروسی درگیر کننده پوست می‌باشد که به شدت واگیرداربوده است که باعث ابتلای گوسفندان، بزها و بعضی از حیوانات اهلی و وحشی می‌شود. در این بیماری زخم‌های ایجاد شده بیشتر در پوست اطراف دهان و گاهی روی پستان و بالای سم و دیگر نقاط بدن دیده می‌شود. ضایعات پوست در دهان و عضلات جوشی باعث بی‌اشتهایی وگرسنه ماندن حیوان می‌شود و ضایعات سم منجر به لنگش موقت می‌شود.

در حیوانات آلوده روی زخم‌ها دلمه بسته كه می‌تواند گسترش یافته و به زخم‌هایی شبیه زگیل تبدیل شود. گاهی ممكن است در مخاط دهان بافت مرده پدید آید و تا مری این زخم‌ها گسترش پیدا كند. در موارد نادری متعاقب عفونت‌های ثانویه باکتریایی ضایعات ممکن به اندام‌های داخلی گسترش یابد.

تشخیص بیماری اکتیما:

با مشاهده زخم‌های زگیل‌مانند در اطراف دهان و پوزه دام می‌توان بیماری را تشخیص داد. ولی با استفاده از میكروسكوپ الكترونیك با شناسایی اجزای ویروس، می‌توان تشخیص را قطعی كرد.

پیشگیری از بیماری:

با توجه به عمر طولانی ویروس در جایگاه‌ها و پوسته‌های كنده شده از زخم‌ها، دوری از جایگاه‌ها و مراتع آلوده، نظافت و ضدعفونی جایگاه‌ها قبل از ورود گله سالم به این قبیل جایگاه‌ها، دوری و جدا نگهداشتن گله‌های سالم از گله‌های آلوده و رعایت ضوابط بهداشتی از اهمیت خاصی در پیشگیری از بیماری برخوردار هستند.

واکسینه کردن دام ها در پیش گیری از بیماری موثر می باشد.

 
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۹
1
2
حکیم جان چه واکسنی بزنیم
واکسن موجود در بازار هم جواب نمیده.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۹
مگر حکیم مهر تجویز کننده واکسن است. در ضمن منظور شما کدام واکسن موجود در بازار است؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۹
با اون کسی که مصاحبه کرده باید توضیح میداده چه واکسنی بزنیم .مصاحبه ناقص انجام داده .
مگه چند مدل واکسن اکتیما داریم .یکی هست در بازار
همکار متخصص داخلی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۹
برای دام های در معرض خطر، واکسن همولوگ «دِرماوَک» شرکت وتال ترکیه با روش تجویز صرفاً تخریشی با اپلیکاتور مخصوص واکسن و رعایت کلیه توصیه های شرکت سازنده و بدون ایجاد استرس در گله در هنگام واکسیناسیون توصیه می گردد. استفاده از واکسن هترولوگ آبله بزی در بسیاری از موارد برای بیماری اکتیمای واگیر محافظت کننده نبوده و منسوخ شده است.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۹
آبله بزی خیلی خوب جواب میده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۹
1
1
دوست متخصص از زمانی که واکسن ابله بزی حذف شد
مریضی اکتیما به جان دامداری ها افتاد .
اگه واکسن ابله بزی بد بود چرا اون موقع انقدر شایع نبود .
ناشناس
|
Germany
|
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۹
0
1
واقعا شرم آور است که به این شیوه، تبلیغات انجام مي گيرد.
جایگاه مباحث علمی کجاست؟
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۸
0
3
دوستان دکتر . این بیماری به دستم سرایت کرده. فقط با شسشتو حل میشه؟؟ . و اینکه گوشت اون گوسفند مشکلی نداره آیا؟؟
مهدی علی بیگی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۶
0
0
سلام اینکه واکسن آبله بزی منسوخ شده و باید اکتیمای واگیردار را از طفولیت بزنیم بنظرم درسته و بهتره،چون من امتحان کردم.البته به اونهایی که آبله زدم دیگه ضایعات دهانی و داخلی نگرفتند ولی فرم خفیف بیماری را گرفتند.یعنی درماتیت پوسچولار روی لب و گوش و صورت که سفیدک می زنه.ولی تا الان داخلشان مثل ریه که خیلی خطرناکه و کشنده است را نگرفتند.البته الان ۲ ماهه.
اون دوستمون که می گفتند چرا قبلا نبوده اولا در بعضی شهرها مثل شمال شایع تره ثانیا دام های امروزه حساس تر هستند به دلیل اختلاط نژادی .
و همچنین در تکست ها آمده که بعضی نژادها حساس ترند
نظر شما
ادامه