کد خبر: ۶۸۳۲
تعداد نظرات: ۱ نظر

حکیم مهر - حیوانات در معرض انقراض کرمان طی سالهای اخیر با معضلی مرگبار به نام طعمه های کشنده چوپانان مواجه شده اند و پس از کشته شدن چند قلاده یوزپلنگ آسیایی این بار یک پلنگ در ارتفاعات "کوه شاه" قربانی شد.
استان پهناور کرمان که 11 درصد کشور را در برگرفته است در واقع یکی از بزرگترین عرصه های منابع طبیعی و زیستگاههای گیاهی و جانوری را در خود جای داده است.

وجود حیوانات در معرض انقراضی همچون یوزپلنگ آسیایی، پلنگ، خرس قهوه ای و خرس سیاه آسیایی، عقاب طلایی، گره خر آسیایی، تمساح، کلاغ بور و هوبره و دهها نوع حیوان در معرض انقراض در استان کرمان که برخی از آنها را باید در موزه ها یافت در این استان شرایط منحصر بفردی را برای ادامه حیات حیوانات در معرض انقراض مهیا کرده است.

تعداد برخی از این حیوانات همچون یوز آسیایی و خرس سیاه آسیایی که تا چندی پیش در لیست حیوانات در معرض انقراض قرار داشتند نشان از غنای حیات وحش در کرمان دارد.

اما متاسفانه عواملی از جمله خشکسالی، دخالت انسان در محیط زیست و کمبود شکار نسل این حیوانات را به شدت در معرض خطر قرار داده است.

به این دلیل طی سالهای اخیر بارها شاهد نزدیک شدن حیوانات وحشی به محل زندگی انسانها بودیم که نتیجه ای جز کشته شدن این گونه های منحصر به فرد نداشته است.
 
کشته شدن چندین قلاده یوز پلنگ آسیایی در جاده های پر تردد شهرستان راور که زیست گاه اصلی یوز آسیایی در کرمان است و همچنین مسموم شدن چندین قلاده یوز آسیایی در این شهرستان به وسیله شتر داران به دلیل آنچه که حمله این حیوانات به شترها بیان شد و همچنین حمله خرس سیاه آسیایی به اهالی جنوب کرمان طی سالهای اخیر و حمله گرگهای به روستایی در سیرجان نمونه هایی از به خطر افتادن چرخه طبیعی زندگی این حیوانات است.

در آخرین مورد هفته گذشته کوهنوردان در ارتفاعات "کوه شاه" شهرستان بافت در غرب استان کرمان لاشه پلنگ منحصر بفردی را یافتند که به دلیل تغذیه از لاشه مسموم کشته شده است.

با وجود اینکه برای اولین بار است که با انتشار این خبر وجود پلنگ در کرمان به صورت رسمی اعلام می شود اما تاکنون طرح مشخصی برای حفاظت از این گونه وحشی در کرمان مدون نشده است.

داستان تکراری حمله حیوانات وحشی به دامهای دامداران و تله گذاری چوپانان به وسیله طعمه های آلوده به سم نیز به نظر می رسد پایانی بر پرونده کشته شدن این پلنگ منحصر به فرد باشد.
میزان ورود سم به بدن این حیوان در معرض انقراض به حدی بوده است که دو حیوان منحصر بفرد دیگر که برای تغذیه از این حیوان اقدام کرده بودند نیز در کنار این پلنگ کشته شده اند.

کوهنوردان در کنار این پلنگ لاشه یک عقاب طلایی و یک روباه را نیز یافته اند که پس از تغذیه از لاشه این حیوان و به دلیل شدت مسمومیت کشته شده اند.

آنچه که امروز بیش از هر چیز جمعیت حیات وحش به خصوص حیوانات در معرض انقراض در استان کرمان را تهدید می کند خشکسالی 15 ساله ای است که استان کرمان را در برگرفته است.

این خشکسالی بسیاری از منابع آبی استان کرمان را خشک کرده است و از سوی دیگر منابع آب در دسترس حیوانات وحشی کاهش یافته و بسیاری از مراتع نیز خشک شده اند.

همین موارد موجب کاهش تغذیه برای حیوانات علف خوار و در نهایت کمبود شکار برای حیوانات گوشت خوار شده و جمعیت حیات وحش را کاهش داده است.

از سوی دیگر میزان چند قلو زایی نیز در جمعیت حیوانات وحشی کرمان نیز کاهش یافته است و ادامه این روند موجب نگرانی دوستداران حیات وحش شده است.

این درحالی است که گفته می شود میزان اعتبارات اختصاص یافته به بخش خشکسالی نیز برای مقابله با خشکسالی و انجام طرحهایی همچون ایجاد آبشخور و تغذیه دستی مناسب نیست همچنین طرح ایجاد مناطق حفاظت شده به خصوص در دشت راور برای حفاظت از یوز پلنگها نیز به کندی پیش می رود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان در خصوص کشته شدن پلنگ کرمان اظهارداشت: کشف این پلنگ به وسیله کوهنوردان در ارتفاعات شهرستان بافت روی داده است و در حال حاضر تحقیقات در این خصوص آغاز شده است.

عباس دامنگیر پلنگ را از حیوانات در معرض انقراض و نادر دانست و گفت: علت هلاک شدن این حیوان مشخص نیست اما به نظر می رسد به وسیله گوشت مسموم کشته شده است.

وی ادامه داد: حمله گرگها به دامهای بومی منطقه موجب شده است چوپانان برای حفاظت از دامها اقدام به تله گذاری کنند و درنهایت این حیوان به دلیل تغذیه از این طعمه ها کشته شده اند.

دامنگیر علت مرگ عقاب و روباه را نیز تغذیه از گوشت پلنگ دانسته است.

وی خشکسالی را موجب کاهش شکار در حیات وحش و نزدیک شدن حیوانات به محل زندگی انسانها و حمله به دامها اعلام کرد.

دامنگیر از مردم بومی خواست نسبت به حفاظت از محیط زیست به خصوص حیوانات منحصر بفرد حساسیت بیشتری داشته باشند و ادامه داد: در برخی مناطق مانند راور کلاسهای آموزشی برای فرهنگ سازی حفاظت از محیط زیست برگزار شده است.

خبر مرتبط :

انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محمد
|
-
|
۱۳:۴۵ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۷
0
0
سلام من از اهالی شهر بزنجان در مجاورت کوه شاه هستم..من خودم ب این کوه زیاد میرم..بعدازشنیدن این خبر واقعا ب هم ریختم...نزدیک دوسال پیش خودم یه پلنگ با دو تا تولشو دیدم..پارسالم پدرم شب واسه گردش رفته بودن دامنه کوه و شب صدای پلنگ رو ک از کوه میومده واسه مدت طولانی شنیده بودن..اما متاسفانه هیچ نظارتی انجام نمیشه من خودم ک خیلی اوقات تو کوه هستم حتی یه بار نشده ک با گشت محیط بانا روبرو شم...اما یقین دارم ک هنوز کوه شاه پلنگ داره
نظر شما
ادامه