کد خبر: ۵۴۴۶

حکیم مهر -  مرجع ایمنی غذای اروپا موسوم به EFSA و مرکز پیشگیری و کنترل بیماریهای اروپا موسوم به ECDC گزارش سالانه خود درباره شیوع بیماری‎های قابل انتقال بین حیوان و انسان و منتقله از طریق غذا در سطح اتحادیه اروپا در سال 2009 را به تازگی منتشر کرده‎اند.

این گزارش نشان می‎دهد که موارد ابتلا به عفونت سالمونلا در انسان در طول سال 2009 میلادی و برای پنجمین سال متوالی 17درصد کاهش داشته است.

همچنین براساس این گزارش ، طی سالهای 2008 و 2009 ، تعداد گله‎های مرغ تخمگذار مبتلا به عفونت سالمونلا هم 9درصد کاهش نشان می‌دهد.

کمپیلوباکتریوزیس نیز همچنان به عنوان شایع‎ترین بیماری قابل انتقال بین حیوان و انسان در انسان گزارش شده و حتی تعداد موارد ابتلا با 4 درصد رشد نسبت به سال 2008 (190566 مورد) به 198252 مورد در سال 2009 رسیده است.

گفتنی است این بیماری سبب بروز اسهال و تب در انسان شده و عامل آن اغلب در گوشت خام طیور یافت شده و در بدن طیور، خوک و گاو وجود دارد. 

این گزارش نشان داد که کاهش موارد ابتلا به عفونت سالمونلایی در اثر اقدامات کشورهای عضو اتحادیه اروپا در کنترل عفونت سالمونلا و این اقدامات مؤثر بوده است.

کاهش موارد انسانی عفونت سالمونلا در پی کنترل عفونت و کاهش آن در طیور، تخم مرغ و گوشت مرغ رخ داده است.

این گزارش می‎افزاید : عفونت سالمونلایی که در سطح اروپا دومین بیماری زئونوز شایع در انسان است در سال 2008 ، 131468 مورد و سال 2009 ، 108614 مورد را به خود اختصاص داده است.

تب، اسهال و کرامپ‎های شکمی عمده علائم ابتلا به عفونت سالمونلایی در انسان است و گروههای آسیب‌پذیر نظیر کودکان و افراد مسن در هنگام ابتلا نیاز به بستری و مراقبت‌های بیمارستانی پیدا می‎کنند.

این گزارش همچنین نگاهی به بیماریهای منتقله از طریق غذا هم داشته است.

در این بین، عفونت ناشی از لیستریا در انسان با 19درصد رشد در سال 2009 نسبت به سال 2008 همراه بوده است. این عفونت را با مرگ و میر بالای آن بخصوص در کودکان و افراد مسن می‎شناسیم.

این گزارش همچنین تخمین زده است که در سال 2009 حدود 270 نفر در سطح اروپا بر اثر ابتلا به این عفونت جان خود را از دست داده باشند.

عامل ایجاد این عفونت را می‎توان در انواع غذاهای آماده و پنیر یافت.

عفونت ناشی از Verotoxigenic E. coli موسوم به VTEC نیز بر اساس این گزارش با 3573 مورد ثبت شده در سال 2009 رشد کمی نسبت به سال 2008 داشته است. در بین حیوانات و مواد غذایی، این عامل را باید بیشتر با گاو گوشت آن مرتبط دانست.

به دلیل مصرف گوشت خوک در اروپا ، این گزارش به عفونت ناشی از باکتری Yersinia enterocolitica هم اشاره داشته که در سال 2009 با 7595 مورد کاهش نشان داده است.

این گزارش در جمع‎بندی خود افزوده است : 5550 مورد همه‎گیری ناشی از بیماریهای منتقله از غذا در سال 2009 در سطح اروپا گزارش شده که بر اساس آن 48964 نفر مبتلا شده و 46 نفر جان خود را از دست داده‎اند. مهمترین عامل همه‎گیری به ترتیب سالمونلا (31 درصد) ، ویروس‎ها (19 درصد) و توکسین باکتریها (10 درصد) بوده‎ است.

مشروح این گزارش که در بردارنده آمار و ارقام تفکیک شده مربوط به کشورهای مختلف است از آدرس زیر قابل دسترسی می‎باشد :

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2090.htm

 

 

نظر شما
ادامه