کد خبر: ۵۰۶۰

حکیم مهر - سرپرست دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت نسبت به تغذیه نامناسب و تحرک ناکافی و ارتباط آن با بیماری‌های غیرواگیر هشدار داد.

دکتر ابوالقاسم جزایری در نشست خبری هفته بسیج آموزش همگانی تغذیه گفت: بر اساس بررسی‌های انجام شده، مردم در مورد تغذیه و چگونگی غذا خوردن اطلاعات کافی ندارند. هفته بسیج آموزش همگانی تغذیه تلاشی است در جهت افزایش آگاهی‌های تغذیه مردم.

وی با بیان اینکه سوء تغذیه به دو شکل سوء تغذیه ناشی از کم غذا خوردن و سوء تغذیه ناشی از زیاد غذا خوردن در کشور وجود دارد، گفت: متاسفانه اکنون سوء تغذیه ناشی از زیاد غذا خوردن در کشور زیاد مشاهده می‌شود. به این ترتیب درصد قابل توجهی از مردم، زیاد و به شکلی نامناسب غذا می‌خورند که پیامد آن چاقی و بیماری است.

جزایری بیماری‌هایی مانند بیماری قند، دیابت، بیماری‌های قلب و عروق، برخی از انواع سرطان‌ها و ... را از جمله پیامدهای ناشی از عدم تغذیه مناسب دانست و افزود: البته سوء تغذیه ناشی از کم غذایی هم در کشور وجود دارد؛ اما به دنبال برنامه‌های صورت گرفته روند آن بسیار پایین آمده است. به عنوان مثال تعداد کودکان کم وزن بسیار کاهش یافته است.

وی افزود: در مسایل تغذیه‌ای پیشگیری و درمان بسیار مهم است. اما پیشگیری مهم‌تر از درمان است. رژیم غذایی مناسب و فعالیت بدنی کافی در کاهش خطر ایجاد بیماری‌ها بسیار موثر است. ورزش منظم نیز علاوه بر آن که می‌تواند در کاهش وزن افراد موثر باشد در بهبود وضعیت چربی خون و ... نیز بسیار موثر است.

 40 درصد مردان و 52 درصد زنان 15 تا 64 ساله کشور چاقند

به گفته وی حدود 40 درصد مردان و 52 درصد زنان 15 تا 64 ساله کشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند. این موضوع یک هشدار است. چاقی و اضافه وزن در کشور در حال افزایش است و از روندی فزاینده برخوردار است. البته چاقی در کودکان کمتر است. به این ترتیب حدود 15 تا 20 درصد کودکان دچار چاقی هستند. چاقی بیماری کشنده‌ای نیست اما با بسیاری از بیماریهای غیر واگیر مانند دیابت، آرتروز، فشار خون و ... ارتباط مستقیم و غیر مستقیم دارد.

 59 درصد زنان و 36 درصد زنان 45 تا 65 ساله کشور فشار خون دارند

جزایری ادامه داد: حدود 59 درصد زنان و 36 درصد زنان 45 تا 65 ساله کشور به فشار خون بالا مبتلا هستند. فشار خون بیماری است که ممکن است از سنین پایین آغاز شود. البته این موضوع به رژیم غذایی و تحرک بدنی فرد نیز بستگی دارد. رژیم غذایی نامناسب و تحرک ناکافی می‌تواند زمینه ساز ابتلا به فشار خون در سنین بالا باشد. به مادران توصیه می‌شود زمان آغاز غذای کمکی به نوزادان (شش ماهگی به بعد) غذای نوزادان خود را نچشند چرا که ممکن است بر اساس احساسات، نمک و یا شکر غذای نوزاد را کم و زیاد کنند. این موضوع از آنجا اهمیت دارد که ذائقه افراد تغییر پذیر است و اگر نوزاد از کودکی به غذای کم نمک و کم شیرین عادت کند احتمال ابتلا به بیماریهای غیر واگیر در وی کاهش می‌یابد.

 40 درصد زنان و 33 درصد مردان 45 تا 65 ساله کشور به قند خون بالا مبتلا هستند

مشاور معاون بهداشتی وزارت بهداشت افزود: حدود 40 درصد زنان و 33 درصد مردان 45 تا 65 ساله کشور قند خون بالا دارند. قند خون بالا زمینه را برای بروز بیماری دیابت فراهم می‌کند. بیماری دیابت امروزه بسیار شایع است و از روند فزاینده برخوردار است. اساس پیشگیری از این بیماری نیز فعالیت بدنی و رژیم غذایی مناسب است. هرچند که عوامل ارثی نیز در این زمینه دخیلند.

 30 درصد مردان و 36 درصد زنان 25 تا 64 ساله کشور کلسترول بالا دارند

 چاقی و کم تحرکی عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر

وی افزود: 30 درصد مردان و 36 درصد زنان 25 تا 64 ساله کشور به کلسترول بالا دچارند. کلسترول بالا عامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی است. در مجموع تغذیه نامناسب و کم تحرکی دو عامل خطر مهم کلسترول بالا، بیماری قند خون و فشار خون هستند. بر این اساس فعالیت بدنی روزانه حدود نیم ساعت تا 45 دقیقه توصیه می‌شود.

 مصرف میوه و سبزی در کشور رو به کاهش است

جزایری افزود: تنها 12 درصد مردان و 14 درصد زنان 15 تا 64 ساله کشور روزانه 5 واحد میوه و سبزی مصرف می‌کنند این در حالی است که میوه‌ها و سبزی‌ها جزو مهمی از یک رژیم غذایی سالم هستند که مصرف روزانه و به مقدار کافی آنها می‌تواند نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر داشته باشد.

یک رژیم غذایی متعادل رژیمی است که از مواد غذایی مختلف به میزان کافی برخوردار باشد. بررسی‌ها نشان می‌دهد امروزه مصرف سبزی و میوه رو به کاهش است.

سرپرست دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پایان هدف از برگزاری هفته بسیج آموزش همگانی تغذیه را آغاز اقدامات در جهت پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر و سوء تغذیه عنوان کرد و گفت: با برگزاری هفته بسیج آموزش همگانی تغذیه تلاش می‌شود تا آگاهی‌های سیاست گذاران سلامت جامعه و همچنین آگاهی‌های تغذیه‌ای مردم افزایش یابد. همچنین تولید کنندگان و صنایع غذایی نسبت به مسائل سلامتی مردم حساس شوند چرا که صنایع غذایی نقش مهمی در سلامت تغذیه مردم ایفا می‌کنند.

 

نظر شما
ادامه