ایندول موجود در انواع کلم در ایجاد خاصیت ضدسرطانی آن نقش دارد، به همین دلیل این سبزیها خطر سرطان روده، معده، سینه و ریه را تاحد بسیار زیادی کاهش میدهند. مطالعات آزمایشگاهی حاکی از آن است که کلم، میکروبکش قوی است و ویروسها و باکتریهای مولد بسیاری از بیماریهای عفونی را از بین میبرد. در یک لیوان کلم خام 25 کالری، یکلیوان کلم پخته 40 کالری و 100 گرم گل کلم تنها 10کالری انرژی نهفته است.
کلم بروکسل
قسمت مورد استفاده آن به طور معمول جوانههای متورمی است که در اطراف ساقه گیاه زیر چتر برگها بیرون میزند و به شکل غدههای گوشتی سبز و سفت به اندازه فندق درمیآید. فولات موجود در این نوع کلم برای زنان باردار بسیار مفید است و مانع بروز نواقص سیستم عصبی جنین میشود. از سوی دیگر فولات در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی مفید است. از این رو افرادی که یک بار دچار سکته شدهاند، خوب است به صورت مرتب از این سبزی مصرف کنند. قابل ذکر است اثر کلم قرمز به خاطر لیکوپن موجود در آن برای این افراد چند برابر است.
کلم بروکلی
در میان خانواده کلم، بروکلی در پیشگیری از سرطان موثرتر است. دارای مادهای به نام سولفورافان است که به طور محسوسی تعداد و اندازه و میزان تکثیر سلولهای سرطانی را کاهش میدهد. ایندول موجود در آن استروژن اضافی را که باعث رشد تومورهاست، خنثی میکند. نقش بارز ویتامینهای A ،C و E در کلم بروکلی موجب شده تا از بروز بیماریهایی نظیر آلزایمر، بیماریهای قلبی، آرتریت، التهاب مفاصل و کمخونی پیشگیری کند و مقدار بالای فیبر غذایی موجود در آن برای افراد دیابتی بسیار مفید است.
کلسیم موجود در بروکلی به همان میزان کلسیم شیر است، در نتیجه مصرف آن برای افرادی که به پوکی استخوان یا کمبود کلسیم دچارند، بسیار مفید است.
قابل ذکر است شیر علاوه بر کلسیم دارای ویتامینD میباشد، لذا منبع بهتری برای جبران کمبود کلسیم است. هنگام خرید کلم بروکلی باید به ساقههای ایستاده با رنگ سبز دقت کرده و از خرید آن با رنگ زرد خودداری کنید. قابل ذکر است مواد ضدسرطان موجود در جوانههای کلم بروکلی در مقایسه با بروکلی رسیده بیشتر است.
گل کلم
قسمت مورد استفاده این کلم، گل آذین آن است. آلیسین موجود در گل کلم موجب بهبود عملکرد قلب و کاهش خطر ابتلا به سکته میشود. سلنیوم موجود آن نیز با کمک ویتامینD موجب تقویت سیستم دفاعی بدن میشود. همچنین گلوکوسینولات موجود در گل کلم در اثر مصرف طولانی و مرتب در جلوگیری از بیماری آلزایمر موثر است و حافظه را تقویت میکند.برای بهرهمندی بیشتر از مواد مغذی گل کلم بهتر است آن را به صورت خام به همراه کاهو و سایر سبزیجات میل کنید. این نوع سالاد ترشح ادرار را زیاد میکند. اگر هم قصد پختن آن را دارید، در مقدار بسیار کمی آب بجوشانید و آب آن را نیز در سوپ بریزید.
کلم برگ
کلمی بدون ساقه است که مصرف برگ یا آب آن دارای خاصیت ضدالتهابی بوده و اثر شفابخشی در افزایش مقاومت بدن در عفونتها و زخمها دارد.
توصیه
کلم در درمان بیماریهای گوارشی مفید است، اما مصرف آن را به افرادی که دارای ناراحتیهای کبدی و واریس هستند، توصیه نمیکنیم. افرادی که مبتلا به گواتر هستند، باید در مصرف کلم احتیاط کنند زیرا از جذب ید به وسیله غده تیروئید جلوگیری میکند. زیادهروی در مصرف کلم موجب ایجاد نفخ، خوابهای پریشان، افزایش فشارخون و غلیظ شدن خون میشود.
نکته
به همراه غذای خود از ترشی کلم رنده شده با سرکه استفاده نمایید؛ چرا که فرآیند تخمیری حاصل در این نوع ترشی به تولید هرچه بیشتر موادی که در پیشگیری از سرطان موثرند کمک میکند؛ لذا برای کاستن سدیم موجود در این مخلوط، بهتر است قبل از مصرف کلم، آن را بخوبی با آب بشویید.