انواع فرآوردههای خوراکی با منشاء دامی بخصوص گوشت قرمز و سفید از اجزاء لاینفک رژیم غذایی میباشند که برای دستیابی به جامعه سالم به ویژه در ابعاد جسمی و ذهنی اقشار جوان و رو به رشد بسیار ضروری است. همچنین گروه مصرف کننده آسیبپذیر یا جمعیت حساس که جمعیت هدف میباشند 25درصد هر جامعهای را تشکیل میدهند که شامل: کودکان زیر 5 سال، زنان باردار، افراد مسن بالای 65 سال، سالمندان و معلولین و افرادی که دارای ضعف دستگاه ایمنی هستند مانند سرطانیها یا افرادی که پس از پیوند عضو از داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی استفاده میکنند میباشند بنابراین مصرف فرآورده های غیر بهداشتی و آلوده می توانند مخاطره آمیز گردند که آشنایی همشهریان محترم با ویژگی های ظاهری فرآورده های خام دامی آنها را در حفظ سلامت خود و خانواده کمک می نماید.
ویژگیهای ظاهری گوشت قرمز کدامند؟
ـ گوشت در کشتارگاههای مجاز کشتار شده و ممهور به مهر دامپزشکی باشد.
ـ رنگ گوشت روشن و قرمز بوده (خشک و تیره نباشد) و عاری از خون مردگی ناشی از ضربه و ... باشد.
ـ ظاهر گوشت لزج و چسبناک یا چروکیده نباشد.
ـ سطح خارجی گوشت بدون رطوبت بوده و هیچگونه بوی غیرطبیعی نداشته باشد.
ـ گوشت داخل یخچالهای ویتریندار نگهداری و عرضه گردد.
ـ در صورت تمایل به خرید گوشت چرخ کرده، گوشت در حضور مشتری چرخ گردد.
ـ چربی گوشت سفت و سفید یا متمایل به سفید بوده و بوی نامطبوع نداشته باشد.
ـ در محل اتصال گوشت به استخوان بوی غیرطبیعی به مشام نرسد.
ـ گوشتهای منجمد بستهبندی شده فاقد آثار سوختگی ناشی از انجماد بوده و داخل بستهبندی نباید خونابه و یا آب یخزده وجود داشته باشد.
ـ گوشت بستهبندی شده دارای برچسب با مشخصات تولیدکننده، کد، پروانه بهرهبرداری از سازمان دامپزشکی کشور و تاریخ تولید و انقضاء باشد.
ویژگیهای ظاهری گوشت مرغ کدامند؟
ـ لاشه مرغ کاملاً تمیز و فاقد اندرونه و بقایای دستگاه گوارش باشد.
ـ مرغ عرضه شده بدون پر باشد.
ـ عضلات مرغ دارای رنگ طبیعی و شفاف بوده و فاقد هرگونه ضربه و خونمردگی و ... باشد.
ـ نگهداری و عرضه مرغ باید داخل یخچالهای ویتریندار صورت گیرد.
ـ مرغ منجمد در فریزر و در برودت 18 ـ درجه سانتیگراد نگهداری و عرضه شود.
ـ مرغ منجمد به صورت بستهبندی و با برچسب و مشخصات تولیدکننده و تاریخ تولید و انقضاء عرضه گردد.
ـ محل اتصال گوشت به استخوان تغییر رنگ نداده و بوی نامطبوع نداشته باشد.
ـ داخل پلاستیک مرغ بستهبندی شده نبایستی خونابه وجود داشته باشد.
ـ مرغ منجمد بستهبندی شده فاقد هر گونه آثار سوختگی ناشی از انجماد بوده و داخل بستهبندی نباید خونابه و یا آب یخزده وجود داشته باشد.
ویژگیهای ظاهری ماهی تازه کدامند؟
موارد مورد توجه |
نشانهها در ماهی تازه و سالم |
نشانهها در ماهی کهنه و فاسد |
بو |
بوی جلبک و گیاهان دریائی و یا بوی مرداب در ماهیان آب شیرین |
بوی غیرطبیعی اسیدی و تند و یا آمونیاکی و بوهای نامطبوع دیگر |
منظره عمومی |
جلای فلزی و رنگ زنده و درخشان |
فاقد درخشندگی و دارای کدورت |
بدن |
دارای صلابت و سفتی و غیرقابل انعطاف |
بدن شل و نرم و کاملاً قابل انعطاف |
مقاومت گوشت |
سفت و سخت بوده و اثر انگشت روی آن باقی نمیماند. |
شل و وارفته بوده و اثر فشار انگشت روی آن باقی میماند. |
ترشحات |
سطح خارجی مرطوب و فاقد ترشحات غیرطبیعی |
سطح خارجی خشک و آغشته به ترشح چسبناک |
فلسها |
محکم و چسبیده به پوست ـ درخشان و مرطوب و به سختی جدا میشوند. |
سست و کدر و چسبناک و به راحتی کنده میشود. |
چشم |
درخشان و شفاف ـ تمام حدقه را فرا گرفته عنبیه زرد طلائی |
کدر و نرم ـ در حدقه فرو رفته ـ لکههای قرمز روی عنبیه |
سرپوش آبششها |
چسبیده به حفره ـ بدون لکه در سطح داخلی |
نیمباز ـ چسبناک دارای لکههای قرمز یا خاکستری و یا آبی رنگ در سطحاخلی |