کد خبر: ۴۸۲۰

حکیم مهر - یک عضو هیأت علمی گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی دانشگاه شهرکرد گفت: وجود و غلظت برخی عناصر فلزی در 15 نوع ماهی بومی خلیج فارس توسط پژوهشگران این دانشگاه بررسی و سلامت این ماهی‌ها تایید شد.

دکتر "سیدسیاوش ساعی" افزود: پژوهش‌های انجام شده بر روی تعدادی از فلزات سنگین و عناصر کمیاب، شامل آرسنیک، جیوه، سرب، کادمیم، مس و روی در 15گونه از ارزشمندترین ماهی‌های خلیج فارس، موجود در سبد مصرف خانوارهای ایرانی، از جمله ماهی‌های شیر، تن، حلوای سیاه و سفید، هامور، کفشک و غیره صورت گرفت.

وی ادامه داد: در این پژوهش برای اولین بار در ایران، تاثیر سطوح زیستی و تغییرات فصلی و غلظت فلزات یاد شده در ماهی‌های خلیج فارس و میزان ورود این فلزات به بدن انسان به‌دنبال مصرف این ماهی‌ها مورد بررسی قرار گرفت و نتایج آن در مجلات معتبر بین‌المللی Microchemical journal chmical Toxicology Food and منتشر شد.

دکتر ساعی تصریح کرد: استفاده از تکنیک‌های پتانسیومتری، PSA طیف‌سنجی جذب اتمی کوره گرافیکی GFAAS و طیف‌سنجی جذب اتمی بخار سرد(CVAAS) صورت گرفت و در مراحل انجام آن، اثرات تغییرات فصلی در تابستان و زمستان به عنوان فصول خشک و غیرخشک و اثرات سطوح زیستی با تقسیم‌بندی گونه‌های ماهی به 3 گروه سطح‌زی یا پلاژیک(5 گونه)، بنثوپلاژیک(5گونه) و کف‌زی(5گونه) مورد بررسی قرار گرفته است.

وی اظهار کرد: محققان دانشگاه شهرکرد، میزان ورود فلزات سنگین، متعاقب مصرف گوشت ماهی به‌ویژه فلزات سرب، کادمیم، آرسنیک و جیوه را به سبب اهمیت فزاینده آن در جامعه مصرف کننده و همچنین تخمین دریافت روزانه( EDI) و دریافت هفتگی(EWI) مس، روی، جیوه، آرسنیک و سرب و نیز دریافت ماهانه در مورد کادمیم را برآورد کرده، با کمیتهای(PTMI،PTWI) ارایه شده از سوی کمیته یا مجمع مشترک سازمان خوار و بار جهانی و سازمان جهانی بهداشت(JECFA) مقایسه کردند که نتایج بدست آمده نشان داد میزان مس در ماهی‌های پلاژیک در مقایسه با کف‌زی بالاتر است، ولی در مورد سایر فلزات، غلظت عناصر در ماهی‌های کف‌زی بالاتر است.

دکتر ساعی با بیان اینکه غلظت تمامی عناصر در ماهی‌های عرضه شده در فصل زمستان نسبت به ماهی‌های عرضه شده در فصل تابستان بالاتر است، خاطرنشان کرد: با توجه به مصرف سرانه و درنظر گرفتن استانداردهای بین‌المللی در فرآورده‌های غذایی، هیچ خطری مصرف‌کنندگان را تهدید نمی‌کند و 15 گونه ماهی مطالعه شده خلیج فارس از نظر موضوعات مطالعاتی این پژوهش، سالم و برای مصرف مطمئن است.

 

 

نظر شما
ادامه