کد خبر: ۳۸۱۵

حکیم مهر -  این‌روزها در شهرهایی که درخت گردو در آن به عمل می‌آید، فصل تکاندن و جمع‌آوری محصول است. گردو یکی از مغزهای پرچرب و سرشار از ویتامین‌های E، B، A و املاحی چون آهن، مس، فسفر، روی، منگنز و منیزیم است. فسفر موجود در مغز گردو با ماهی و تخم‌مرغ قابل قیاس است و مس موجود در آن به جذب آهن و رفع کم‌خونی و ضعف کمک می‌کند. منیزیم و ویتامین B موجود در مغز گردو به آرامش اعصاب کمک کرده و موجب خوابی مطلوب می‌شود. روی آن نیز می‌تواند قدرت جذب ویتامین غذاهایی را که همراه گردو خورده می‌شود، افزایش دهد. گردو به تنظیم قندخون کمک می‌کند و مصرف متعادل آن برای افراد مبتلا به دیابت منعی ندارد.
اما این سوال مطرح است، آیا گردو به عنوان یک مغز پرچرب می‌تواند بر چربی و کلسترول خون تاثیر گذارد؟

در جواب باید گفت: بله تاثیر دارد، ولی تاثیری مفید و مثبت. گردو یکی از داروهای بسیار خوب برای پایین آوردن کلسترول خون است. گردو به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب امگا 3 و فیتوسترول از طریق افزایش سطح HDL (کلسترول خوب) و کاهش سطح LDL (کلسترول بد) موجب کاهش سطح تری‌گلیسرید و کلسترول خون و کاهش تشکیلات رسوبات چربی در جدار سرخرگ‌ها شده و از خطرات و حملات قلبی و التهاب می‌کاهد. در حقیقت گردو در مقایسه با سایر مغزها برای قلب مفیدتر است. البته فندق و مغز بادام نیز تا حدی کلسترول را پایین می‌آورند ولی نه به اندازه مغز گردو و نه با سرعت عمل آن. تحقیقات نشان می‌دهد، اگر فردی روزانه با غذای معمولی خود بویژه با صبحانه 45 گرم یا 3 عدد گردو مصرف کند به شرط این که کالری دریافتی‌اش افزایش پیدا نکند، سبب کاهش بیماری‌های قلبی ـ عروقی و کلسترول می‌شود بنابراین اگر به سلامت خود و فرزندانتان علاقه دارید همیشه در وعده صبحانه از نان و پنیر و گردو استفاده کنید و برای میان‌وعده دانش‌آموز خود در مدرسه ساندویج پنیر و گردو همراهم مقداری سبزی تهیه کنید.

گردوه علاوه بر کاهش چربی به کاهش تجمع مواد زیانبار اکسیدکننده که پس از صرف غذاهای پرچرب در بدن تولید می‌شوند نیز کمک کرده و از آسیب سلول‌ها و تسریع پدیده پیرشدن سلولی و همچنین بروز سرطان‌ها به میزان قابل توجهی می‌کاهد. از سوی دیگر این مغز پرچرب می‌تواند موجب انبساط و انعطاف‌پذیری رگ‌ها شده و از افزایش فشارخون جلوگیری کند.

توصیه‌ها:

1ـ در100 گرم گردو 140 کالری، در 100 گرم مغز گردو 625 کالری و در یک عدد آن 30 کالری انرژی نهفته است. بنابراین در خوردن مغزهای چرب گیاهی به دلیل کالری بالا و اثری که در چاقی و ازدیاد وزن دارند، نباید افراط کرد.

2ـ مغز گردو به دلیل طبع گرم و داشتن روغن غیراشباع در شرایط نامساعد خیلی زود تند شده و زیاده‌روی در خوردن آن می‌تواند باعث ایجاد التهاب و بروز جوش‌هایی در داخل دهان شود. به این جهت همیشه پس از خوردن مغز گردو دهان را با آب بشویید یا یک میوه ترش مصرف کنید.

3ـ زیاده‌روی در مصرف مغز کهنه گردو که رنگ آن برگشته و تند شده و دانه‌های ریز سفیدرنگی روی آن پدیدار شده به دلیل ترشح توکسین، سمی و خطرناک است.

توجه: در هوای سرد بدن خود را با خوردن مغز گردو گرم کنید و برای تجدید قوای جوانی، تقویت معده و پیشگیری از سرماخوردگی آن را همراه انجیر، کشمش یا عسل میل کنید.

نظر شما
ادامه