حکیم مهر: وجود آنتی بیوتیکدر
شیر باعث میشود باکتریهای مفید مورد استفاده در تولید پنیر و ماست و سایر
فرآوردههای تخمیری از بین برود؛از این رو یک شرکت دانش بنیان اقدام به تولید
داخلی کیتهای تشخیص سریع آنتی بیوتیک در شیر کرده است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از فارس، آنتیبیوتیکها
محصولات متابولیسم ثانویه میکروگانیسمها هستند که توانایی از بین بردن باکتریها
و جلوگیری از رشد آنها را دارند. این آنتی بیوتیکها در کنترل و درمان بیماریهای
عفونی و تحریک رشد دام ها در خوراک دام مورد استفاده قرار میگیرند.
اما وجود آنتی بیوتیکدر شیر باعث میشود باکتریهای مفید
مورد استفاده در تولید پنیر و ماست و سایر فرآوردههای تخمیری از بین برود.
بنابراین وجود آنتیبیوتیکها در شیر علاوه بر ایجاد مشکل برای سلامتی، باعث کاهش
کیفیت و میزان محصولات تولیدی میشود.
از این رو به منظور تعیین وجود یا عدم وجود آنتیبیوتیک در
شیر خام، امروزه از تست کیتهای خاصی استفاده میشود که علاوه بر دقت عمل، از سرعت
بسیاری نیز برخوردار هستند. یکی از روشهای سریع برای ارزیابی وجود آلودگی نمونههای
شیر به آنتیبیوتیکهای تتراسایکلین و بتالاکتام استفاده از کیتهای تشخیص سریع
آنتیبیوتیک در شیر است.
این مشکل و وارداتی بودن کیتهای تشخیص سریع آنتی بیوتیک در
شیر باعث شد یکی از محققان ایرانی بعد از تحصیل در خارج از کشور به ایران
بازگردد و برای رفع این نیاز موفق به طراحی و تولید کیت تشخیص سریع همزمان دو
گروه آنتی بیوتیک تتراسایکلین و بتالاکتام در شیر شود.
«محدثه حاجی عبدالوهاب» مدیر عامل شرکت فناور دانش پژوهان
فرتاک طب در گفتوگو با خبرنگار علم و پیشرفت خبرگزاری فارس درخصوص محصول فناورانه
خود توضیح داد:محصول ما کیتهای تشخیص سریع آنتی بیوتیک در شیر است که می تواند دو
گروه آنتی بیوتیک تتراسایکلین و بتالاکتام را در مدت زمان 5 دقیقه شناسایی کند.
وی در ادامه افزود: این محصول نمونه داخلی دیگری ندارد و ما
اولین شرکت تولیدکننده این کیتها در کشور هستیم.
حاجی عبدالوهاب با اشاره به مزیتهای کیت تشخیص سریع آنتی
بیوتیک در شیر ایرانی نسبت به نمونه های چینی و اروپایی موجود در بازار گفت: صفر
تا صد این کیتها در داخل کشور تولید می شود. حتی مواد اولیه تولید آن هم در داخل
کشور تامین میشود. از این رو مزیت کیت های ما نسبت به نمونه های خارجی، داشتن
کیفیتی در سطح کیت های اروپایی با قیمتی پایین تر است که قابلیت رقابت با نمونه
های اروپایی را دارد.
وی ادامه داد: یکی از مزیتهای این فناوری، سرعت عمل آن است
به طوری که در مدت زمان کمتر از 5 دقیقه میتوان نتیجه را با حساسیت بالا به دست
آورد. این کیت نیاز به آزمایشگاه نداشته و بدون نیاز به افراد متخصص قابل استفاده
است به طوری که حتی در منزل نیز میتوان آن را برای تشخیص سالم بودن مواد غذایی به
کار برد.
مدیرعامل این شرکت فناور بتوضیح درخصوص کاربرد و نحوه
استفاده از این کست های گفت: نحوه استفاده از این کیت های کاغذی به این صورت است
که آن را در داخل ظرف شیر قرار می دهیم. اگر میزان آنتی بیوتیکهای موجود در شیر
از یک حدی بیشتر باشد روی کیت یک خط قرمز تشکیل می شود.
او ادامه داد: انجام این تست یه الزام برای شرکت های لبنیاتی
است برای اینکه اگر میزان آنتی بیوتیک شیر بالا باشد نمیتوانند محصولات
لبنیاتی دیگری مانند ماست و پنیر را از آن تولید کند چرا که این آنتی بیوتیک ها
جلوی فعالیتهای تخمیری می گیرد. از این رو برای کارخانه های لبنیاتی انجام این
تست بسیار اهمیت دارد چرا که سود حاصل از فراورده های لبنی حاصل از شیر را از دست
می دهند. علاوه بر این شیرهایی که دارای حد بالایی از آنتی بیوتیک را دارند می
توانند با ایجاد واکنش های آلرژیک و حتی سرطان سلامت انسان را به خطر بیاندازد.