کد خبر: ۶۶۴۱
تعداد نظرات: ۲۴ نظر

حکیم مهر - پاسخ دکتر آراسب دباغ مقدم، دامپزشک و متخصص صنایع غذایی به پرسش "سرکه کپک زده قابل استفاده است؟"

 

کپک‌ها انواعی از میکروارگانیسم‌ها هستند که نسبت به شرایط محیطی بسیار مقاوم‌اند و برخلاف سایر میکروارگانیسم‌هایی که برای رشد مطلوب از نظر دما، رطوبت و pH محیط به شرایط خاصی احتیاج دارند به نسبت مقاوم?تر هستند و روی بسیاری از مواد مثل مربا یا سرکه می‌توانند رشد کنند.

در بحث بهداشت موادغذایی pH ویژه‌ای داریم که عدد 6/4 است و در این pH و پایین‌تر از آن میکروب‌ها نمی‌توانند رشد کنند اما کپک‌ها می‌توانند حتی در پایین‌تر از آن هم زندگی کنند به همین علت است که معمولا ترشی میکروبی نمی‌شود اما احتمال کپک‌زدن سرکه وجود دارد. کپک‌ها انواع مختلفی دارند و وقتی کلونی آنها تشکیل می‌شود رنگ‌های مختلفی پیدا می‌کنند که رنگ آنها نمایانگر نوع کپک است. برخی از کپک‌ها مضر و برخی مفید هستند اما تشخیص کپک مضر از مفید برای مصرف‌کننده عادی امکان‌پذیر نیست. کپک‌های مضر موادی از خود ترشح می‌کنند که اصطلاحا به آن «مایکوتوکسین» یا «سم قارچی» می‌گویند. مایکوتوکسین‌ها انواع و اقسام دارند که معروف‌ترین آن «آفلاتوکسین» است. این‌ سم، عامل سرطان‌زای قطعی کبدی است و مصرف مداوم مواد کپک‌زده از این نوع می‌تواند احتمال خطر را بالا ببرد. برخی از افراد گمان می‌کنند کافی است رویه کپک‌زده سرکه را بردارند و باقی را مصرف کنند. این کار صحیح نیست زیرا سم به هر حال داخل سرکه نشت می‌کند و جداکردن قسمت کپک‌زده تاثیری در این مساله ندارد.

برای پیشگیری از کپک‌زدن سرکه در سیستم صنعتی آن را حرارت‌ می‌دهند و پاستوریزه می‌کنند تا اسپور قارچ ‌از بین برود. در ضمن گاهی به سرکه مواد ضدقارچ افزوده می‌شود. اما در مورد مصرف‌کننده خانگی باید گفت ظرفی که استفاده می‌کنید باید کاملا شسته و خشک شود و بعد سرکه را داخل آن بریزید و پر کنید زیرا کپک در محلی رشد می‌کند که هوا وجود داشته باشد. هنگام استفاده باید سرکه را در حداقل زمان ممکن مصرف کنید و هرگز قاشق‌ یا چنگال را وارد ظرف سرکه نکنید. در ضمن، محل نگهداری سرکه نباید گرم و مرطوب باشد.

 

 

انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۱۲
6
15
خیلی ممنون بابت راهنماییتون
لیلا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
7
41
با سلام من ۳ روزهست سرکه انگور گذاشتم امروز دیدم کپک سیاه زده چیکار کنم؟ دور بریزم
فاطمه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۳
17
73
با سلام سرکه ی سیب که گذاشتم کپک سیاه زده ایا باید دور بریزم
پاسخ ها
مرضیه ظریف
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۸
چکار کنیم سرکه سیب درست کردم اومدم صاف کنم دیدم کپک زده
صدیقه
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۵:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
اگر جواب مو بگیرم خوبه
خاله
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۱
7
33
نگاه نکردم
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۲
کپک ها قدرت رقابتی کمی داشه و به همین دلیل تنها زمانی قابلیت رشد در محیط را دارند، که شرایط رشد برای میکروارگانیسم های دیگر مساعد نباشد. از جمله این شرایط می توان به:

pH پایین
وجود مقدار زیادی نمک و قند در محیط
رطوبت کم
وجود انتی بیوتیک
من سرکه سیب گذاشتم و متوجه کپک سفید رنگ بعد از چند روز زوی آن شدم با توجه به توضیح بالا تجربه خودم را در اختیار شما می گذارم البته نتیجه رو چند مدت بعد اعلام می کنم که سرکه به چه صورت شده. من امدم بدون هم زدن سرکه کفک ها با سیب روی سطح را برداشتم دوباره سیب برش دادم من بعد از خشک شدن سیب به ظرف اضافه کردم و به اندازه ای که روی سطح سیب بپوشونه سرکه سیب اضافه کردم شاید نصف استکان و پارچه را کشیدم روی ظرف اینطوری هم عامل کپک را حذف کردیم و با ایجاد محیط اسیدی از رشد آن جلوگیری کردم و این را در نظر داشته باشد که سرکه یک ماده کپک کش هست و همچنین رطوبت می تونه به رشد کپک یا همان قارچ ها کمک کنه
شکوفه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۲
3
12
با سلام..
حسین شفیعی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
5
10
علت کپک سیاه ،در ظرف سرکه انگور با خوشه،چیست؟آیا این کپک سیاه آفلاتوکسین است؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۲
5
32
سرکه انگور میخواستم درست کنم الان که نگاه کردم کپک زده چیکارکنم بریزم دوریاقابل استفاده است‌
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۸/۱۸
بزار کامل سرکه بشه زمان بیشتری نیاز داره ، بعد صاف کن و آب سرکه رو بجوشانید و مصرف کنید مشکلی نداره
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۶
5
23
سلام سرکه زرشک ریختم فقط تو انبار خنک بوده روش کپک زده ۱۵روز گذشته فهمیدم از بیرونش روش سفیده بازش کردم . کپک روش رو کامل جم کردم الان بجوشونمش دوباره تفاله زرشک اضاف کنم محیطش رو عوض کنم حله؟
نسرین هستم ازکرج
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۲
13
34
سلام علت کپک زدن روی سرکه سیب بعدازظهر کردن چیست آیا می‌توان گپک ها آب داشت ومصرف کردنمون میشم جواب بدین
ناشناس
|
United States of America
|
۰۰:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۴
5
17
کپک سیب هارو قاطی کردم تو سرکه سیب باید دور بریزم ضرر داره
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۲۳:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۱۷
5
22
فرق کپک سفید روی سرکه سیب وکپک سیاه چیست؟وکدام ضرر دارد؟؟
رها
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۵
5
27
سلام عذرخواهم چرا سوالات جواب داده نمیشه؟!!
کپک سیاه رو چه کنیم؟!
روی انگورهای له شده بعد از ۵الی۶ روز کپک سیاه زده چکار
لطفا راهنمایی کنید
زکریا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۳
3
13
سرکه درست کردم یه چیزی مثل دنبه گوسفند به اندازه کله قند داخلش تشکیل شده چی می‌تونه باشه یعنی کپکه؟
پاسخ ها
قاضی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۱/۰۳
اون کپک نیست قارچ سرکه است عالیه یعنی سرکه ات داره عمل میاد
آیلا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۸
5
8
اون جبه است نه کپک
نرگس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۷
6
4
سلام سرکه سیب درست کردم حالا که می خوان صاف کنم کپک زده چکار کنم
ناشناس
|
France
|
۲۰:۰۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
3
4
سلام سیب خورد کردم بعد از پنج روز کپک سبز زد دوباره بهم زدم سرکه ونمک اضافه کردم کمکش از بین رفت آیا قابل استفاده هست ؟
پاسخ ها
امید
| France |
۱۳:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۸/۰۴
سلام.اصلا طرز تهیه سرکه متاسفانه گفته نمیشه.اصلا اینجوری نیست.سرکه ها الان اب اسید هستند.
سرکه از تخمیر به دست میاد که باکتری ها با اکسیژن بوجود میارن ومهمتر از اون پشه های قرمز رنگی هست که باید روی سرکه بشینن و تخم گذاری کنن پس نباید به سرکه مایه اولیه زد هیچی نباید زد نه نمک نه مقداری سرکه هیچی.
در اون نباید بسته باشه حتما باید پارچه دربش را بزارید و یه سوراخ برای رفت و امد پشه بزارید.اگر میخوای سرکه درست کنی قوانین سرکه در کتاب های طب قدیم هست والان اصلا دربارش نمیگن چون بلد نیستن
مهین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۳۰
1
1
دوستان هنگام سرکه انداختن کپک سفید روی ظرف طبیعی هست
بعداز ترش شدن ،سرکه از بین می‌ره
ولی کپک سیاه ،خوب نیست
دلیل خرابی مواد هست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۱ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۹
0
1
سلام ببخشید دارم سرکه سیب درست بعد از ۱ ماه امروز دیدن کرم زده ببخشید راه حلی داره که نندازم دور سرکه سیب رو تشکر
نظر شما
ادامه