کد خبر: ۵۷۳۵۶
تعداد نظرات: ۱۲ نظر

نزدیک به ۳ ماه است که پرچم داران جهش تولید در حوزه تولید دام و طیور، برای تامین نهاده‌ها دچار مشکل شده‌اند.

به گزارش حکیم مهر به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، تامین به موقع و به اندازه نهاده‌ها عامل پویایی تولید در واحد‌های دامداری و مرغداری است. حدود ۳ ماه از آشفتگی بازار نهاده‌ها می‌گذرد و تولیدکنندگان دام و طیور که پرچم دار جهش تولید و پایداری اشتغال در کشور هستند برای تامین نهاده‌ها دچار مشکلات زیادی شده‌اند.

به باور بسیاری از کارشناسان، علت این مشکلات نفوذ دلال‌ها در بازار فروش نهاده‌های کشاورزی است. در این گزارش این موضوع از نگاه کارشناسان و متولیان تولید در صنعت طیور بررسی می‌شود.

«امیر سیدی» مشاور کانون انجمن‌های صنفی مرغداران کشور گفت: اختلالی که در چند ماه اخیر در بازار نهاده‌های کشاورزی رخ داده سبب شده است که واردکننده اقدام به تخلیه بار کشتی‌ها نمی‌کند و نگهداری کشتی‌های پهلو گرفته در بنادر مشمول هزینه دموراژ شده که معادل ۷۰ میلیون دلار است.

او ادامه داد: کشتی‌های حامل این نهاده‌ها از برزیل و آرژانتین در بندر امام خمینی (ره) و نهاده‌هایی که از روسیه وارد کشور می‌شوند در بندر امیر آباد پهلو می‌گیرند.

سیدی تصریح کرد: چرا دولت واردات نهاده‌ها را در دست نگرفته و سرنوشت صنعت دام و طیور را به دست یک نفر سپرده و آن را انحصاری کرده است. دولت باید در این خصوص شفاف سازی کند. شرکت پشتیبانی امور دام آنقدر قدرت ندارد که بتواند مشکل تامین نهاده‌ها را حل کند!

مشاور کانون انجمن‌های صنفی مرغداران گفت: بانک‌ها از ۷ تا ۲۰ هزار میلیارد تومان برای واردات نهاده‌های کشاورزی (ذرت و سویا) در اختیار تک واردکننده نهاده‌ها قرار داده‌اند.

او با بیان اینکه دلالان از میزان موجودی نهاده‌ها با خبر هستند و در شرایط کمبود نهاده‌ها بازار سیاه ایجاد می‌کنند، اظهار کرد: هرگز نهاده با ارز مبادله‌ای یا تعادلی (۴۲۰۰ تومانی) به دست تولیدکننده نمی‌رسد. در حالی که نهاده‌های کشاورزی با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور می‌شود همان نهاده با ارز نیمایی و بالای ۹۰۰۰ تومان در اختیار تولیدکننده قرارمی‌گیرد.

سیدی افزود: ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلاری که در خصوص واردات نهاده‌های کشاورزی گم شده است کجا رفته؟ بانک مرکزی باید پاسخگو باشد. احتمال قریب به یقین ۳.۵ میلیارد دلار دست واردکننده انحصاری هست و یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار دست دیگر وارد کنندگان است.

او در پایان گفت: صنعت طیور کشور در شرایط بحرانی قرار دارد و برای جلوگیری از سقوط این صنعت باید واردات نهاده‌های کشاورزی از سوی دولت و شرکت پشتیبانی امور دام و توزیع نهاده‌ها به وسیله تشکل‌های بخش کشاورزی صورت گیرد.

سامانه بازارگاه فعال است؟ نقش مهم بازارگاه فروش نهاده‌های کشاورزی در حذف دلال‌ها

«برومند چهار آیین» کارشناس طیور گفت: سالانه ۱۷ میلیون نهاده دام و طیور وارد کشور می‌شود که از این میزان ۷۵ تا ۸۰ درصد آن در انحصار یک شخص است که حدود ۱۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن می‌شود و ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تن از طریق شرکت بازرگانی دولتی، پشتیبانی امور دام و برخی تشکل‌های بخش خصوصی وارد کشور می‌شود.

او با بیان اینکه در سال ۹۷ حدود ۱۸ میلیارد دلار و در سال ۹۸ حدود ۱۰ میلیارد دلار از بودجه عمومی به واردات نهاده‌های کشاورزی اختصاص داده شده است، افزود: در سال ۹۸ از ۲۵۰ شرکت خصوصی واردکننده نهاده‌های کشاورزی که ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفتند تعدادی به جای نهاده اقلام دیگری وارد کردند.

چهار آیین با اشاره به اینکه بازارگاه فروش نهاده‌های کشاورزی نقش مهمی در حذف دلال‌ها دارد، تصریح کرد: در سال ۹۸ سامانه بازارگاه وابسته به بانک کشاورزی، متناسب با سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی و به منظور مدیریت صحیح نهاده‌ها در بازار راه اندازی شد و به مدت ۶ ماه فعالیت می‌کرد.

این کارشناس طیور ادامه داد: نهاده‌های کشاورزی بعد از ورود به کشور وارد بازارگاه شده و فروشندگان با احراز هویت و مشخصات تولیدکننده (مرغدار یا دامدار و غیره) از طریق کد ملی و کد پستی محل فعالیت و با دریافت وجه نقد نهاده را تحویل تولیدکننده می‌دهند.

او مزیت سامانه بازارگاه را کنترل میزان خرید نهاده به وسیله تولیدکننده دانست و گفت: عدد و رقم میزان خرید در سامانه مشخص است و تولیدکننده باید به ازای ضریب تبدیل و مصرف، با محاسبات علمی و بدون واسطه اقدام به خرید نهاده کند.

چهار آیین افزود: در کشور ما ضریب تبدیل غذای مرغ ۲ کیلوگرم است و ۲ کیلو غذا باید به مرغ داده شود تا ۱ کیلو گوشت دهد، دان مصرفی طیور گوشتی برای یک واحد مرغداری متوسط (۲۰ هزار قطعه‌ای) ۳۵ درصد سویا، ۶۰ درصد ذرت و ۵ درصد مکمل‌ها و مواد افزودنی است، بنابراین هر قطعه مرغ با وزن بازاری ۵ کیلوگرم غذا مصرف می‌کند؛ یعنی ۱۷۵۰ گرم سویا، ۳ کیلو ذرت و ۲۵۰ گرم مکمل مصرف می‌شود.

او ادامه داد: طبق فعالیت درست این بازارگاه نهایت سود در هر کیلو نهاده ۱۰۰ -۱۵۰ تومان بود در حالی که در بازار آزاد این سود چندین برابر است. بنابراین واردکنندگان (اعم از بخش خصوصی و دولتی) دست به دست هم دادند تا اوضاع این بازارگاه را آشفته کنند و در عرضه به موقع و به اندازه نهاده‌ها در بازارگاه که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور شده بود تعلل ایجاد کنند.

چهار آیین افزود: با تزریق نکردن نهاده‌های دام و طیور در بازار کمبود مصنوعی ایجاد کردند و باعث اختلال در فعالیت بازارگاه شدند بنابراین تولید کننده مجبورمی شود از بازار سیاه خرید کند و دوباره دست دلالان در بازار نهاده‌ها باز می‌شود.

این کارشناس طیور با اشاره به اینکه هم اکنون دو برابر نیاز واحد‌های مرغداری نهاده در انبار‌ها وجود دارد، ولی دلال‌ها برای اینکه سود بیشتری ببرند از تزریق به بازار خودداری می‌کنند، اظهار کرد: ریشه اصلی این مشکلات در نبود نظارت از سوی سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان در خصوص قیمت گذاری‌ها است.

او در پایان گفت: راهکار جلوگیری از فساد و رانت در صنعت طیور فعالیت بازارگاه نهاده‌های کشاورزی است. در بازارگاه باید تحت نظارت قانون به شکل متمرکز انواع نهاده‌ها اعم از جوجه، ذرت، سویا و غیره وجود داشته باشد و در ۲۴ ساعت شبانه‌روز فعالیت کند.

سویا ۲۵۰۰ تومانی کیلویی ۵۰۰۰ تومان  به دست تولیدکننده می‌رسد

«محسن صادقی» تولیدکننده (مرغدار) گفت: نهاده‌ها به سختی به دست تولی کننده می‌رسد و به موقع به دست مصرف کننده نمی‌رسد و تامین کنندگان علت آن را مشکلات ترخیص ارز عنوان می‌کنند.

او افزود: خرید نهاده‌ای که در دی ماه انجام دادم هنوز به دستم نرسیده است و این موضوع برای مرغداران مشکل ساز شده است.

صادقی ادامه داد: مشکل دیگر قیمت نهاده‌هاست که به قیمت واقعی به دست تولیدکننده نمی‌رسد. سویا ۲۵۰۰ تومانی؛ کیلویی ۵۰۰۰ تومان و ذرت ۱۳۵۰ تومانی؛ کیلویی ۲۵۰۰ تومان به دست تولیدکننده می‌رسد. این اختلاف قیمت‌ها به دلیل سود جویی دلالانی است که کالا را در انبار ذخیره می‌کنند.

این تولیدکننده کاهش مصرف گوشت مرغ را یکی دیگر از مشکلات پیش روی مرغداران اعلام کرد و با اشاره به اینکه سرانه مصرف گوشت مرغ در کشور ۲۶ کیلوگرم است گفت: هم اکنون سرانه مصرف به حدود ۲۰ کیلوگرم رسیده است.

او در پایان تصریح کرد: از دیگر مشکلات حال حاضر صنعت مرغداری بروز بیماری کانی بالیسم یا خود خوری طیور هست که در بسیاری از واحد‌های مرغداری به علت کمبود خوراک، اتفاق افتاده و بسیاری از مرغداران را متضرر کرده است.

 

انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱۱
دامپزشک حسین رضایی
|
France
|
۱۸:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۵
1
5
معمای متهم ب.ز تموم شد
این یکی میم تنها
ی جدول طراحی کنید مثل سلطان ذرت پنج‌حرفه با میم شروع میشه
ناشناس
|
United States of America
|
۲۲:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۵
7
2
غصه تولید کننده را خواهشاً اصلآ نخورید،
تولید کنندگان زیادی هستند که، دست و پای دلالان را بستن. و تولیدکنندگانی هستند که همان آقای میم به گرد پاهاشون هم نمی رسه.
حمید محمودی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۶
1
4
مسابقه بیست سوالیه؟با حرف میم شروع میشه ۸۰درصد خوراک دام وطیور در خدمت ایشونه. آقای م...........
یعقوب
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۶
0
5
بعد ازین بر وطن و بوم و برش باید....
یک نفر جرات نداره اسم این ادم رو ب زبونش بیاره.
نه مقامات نه خبرگزاری ها. این دیگه سلطان نیس. این خدای نهاده هاست. من بدبخت باید سویا بخرم کیلویی ۵ تومن ذرت ۳تومنی بدم مرغم. برای دوستان بزرگوار بگم ب زودی آرزوی دیدن مرغ رو از نزدیک میکنید. با این قیمت نهاده تولید مرغ زنده کیلویی۱۲ تومن اب میخوره.تو بازار به کیلویی۲۰تومن میرسه. شک نکنید. الان جور قیمت رو تولید کننده میکشه. ولی تولید کننده هم تا ی جایی میتونه ضرر بده
ملیحه
|
Germany
|
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۶
3
3
خوب وقتی انقدر همه چیز رو خوب میدونین چرا آقای میم رو نمیارید ۲۰:۳۰ تا مردم هم بیشتر باهاشون آشنا بشن. مگه اینکه یکی از خودتون باشه؟!!!
لطفا شفاف سازی کنید و جرات حرف زدن داشته باشید وگرنه همه ز اینارو ما هم میتونیم آقای میم با جیم و ... فرقی نداره.
مرغدار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۶
1
3
ای کاش امسال سال جهش تولید نبود،حداقل سوزشش کمتر بود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۶
0
1
یک سلطان بیرون کردیم دهها سلطان و سزار تولید این است افتخار .....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۶
0
0
به خدا به علی قسم ما تولید کنندگان اللخصوص خرده پاها هیچ سودی نمیبریم فقط کارگر خودمونیم 5ماهه دنبال گوسفند دویدیم حالا که زایده از کجا بیاریم کنجاله و ذرت کیلو خدا تومن بدیم به بره خدایا خودت صاحب کار را برسون یا خدا تا کی میخایی بدبختی ما را ببینی تا کی
بچه ی روستا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۷
0
2
با عرض سلام و خسته نباشید

بنده دامدار هستم از ارومیه .منطقه ی ما غنی از وسایل کشاورزی و دامداری و خوراک فراوان هستش ولی متاسفانه به خاطر بی مسعولیتی مسولان اکثر دامداری هاا تعطبل شدن چون دام انباشته داریم راه عراق بسته شده کسی دام نمیخواد هر روزم خوراک گرون میشه توبه کردیم دام نگهداریم اگه یکم بازار خوب بشه انشالله میفروشیم و دست از نگهداری دام برمیداریم چون سودی نداره .نگهداریش مکافاته کم‌کم تولید کم میشه کسی هم نیست به فکر کشاورز و دامدارباشه هر روز ماشین الات گرون میشه ولی دامدارو کشاورز افت میکنن .انشالله که حرفام تاثیر گذار باشه کسی که داخل شهر نشسته درد یک روستایی بیچاره رو نمیدونه.
دل سوخته
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۷
0
2
قربون خدا برم
چقدر صبر داره
جالبه همسال همین آقای میم صف جلو نماز اول وقت هم می ایسته
ناصر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۷
0
1
پس سازمان بازرسی و دیوان محاسبات کشور وسازمانهای اطلاعاتی و نظارتی با اینهمه بودجه و هزینه به چه درد مردم میخورن ؟!!! چرا نمیرن ببینند بانک مرکزی و بانکها ارز مملکت رو با چه شرایطی و به چه کسانی میدهند و آنها که میگیرن چه زمانی وارد کشور میکنن و به کی میدن ؟!!! بخدا این کار خیلی ساده هست. من خودم بازرس بازنشسته هستم و برسی این موضوع خیلی ساده است.
مرغدار.
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۱
0
0
دوستان حرف اینها قبول نکنید اینها ما رو سر کار گذاشتن دست همه با هم یکی هیچگی به فکر تولید نیست فقط تولید کند بهکار آن هم از ترس بانگها ولی غیر
نظر شما
ادامه