کد خبر: ۴۵۱۷۰
تعداد نظرات: ۲ نظر


رییس گروه بهداشت و اماکن سازمان دامپزشکی کشور گفت: دیدن برچسب یا مهر دامپزشکی بر لاشه پیش از قطعه کردن آن حق مردم است و آن‌ها می‌توانند به عنوان حق شهروندی از قصاب ها بخواهند تا برچسب را به آن‌ها نشان دهد.

به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی سازمان دامپزشکی کشور، «دکتر حسن اختیارزاده»، رییس گروه بهداشت و اماکن سازمان دامپزشکی کشور در دومین برنامه زنده دامپزشکی رادیو سلامت که به موضوع نقش دامپزشکی در بهداشت گوشت قرمز اختصاص داشت، با اشاره به اینکه بحث بهداشت گوشت قرمز همواره از مسائل مهم و موثر در مراقبت از سلامت مصرف کنندگان بوده است، گفت: در مورد اظهارات یکی از شهروندان در آیتم گزارش میدانی خبرنگار برنامه تان باید عرض کنم رنگ گوشت می‌تواند تنها یکی از نشانه‌های سلامت گوشت باشد یا پخت زود و دیرهنگام گوشت در زمان طبخ، می‌تواند بیانگر سن دام کشتاری و کیفیت گوشت باشد و تنها برای استناد به سلامت گوشت یا حتی فرض فساد آن نیست.

وی با بیان این که پخت زود یا دیرهنگام گوشت تنها دلیل کیفیت بافت آن است، نه نشانه سلامت و بهداشت تصریح کرد: در واقع تعریف بهداشت و کیفیت متفاوت است؛ به معنای دیگر تعریف جامع در مورد بهداشت مواد غذایی، تمام اقداماتی است که در مراحل تولید، فراوری، نگهداری و حمل و نقل و توزیع انجام می‌شود تا محصولی سالم و با کیفیت مناسب به دست مصرف کننده برسد. اما تعریف ساده کیفیت، سلیقه و خواسته مشتری است و به طور نمونه واحدهای صنعتی از گوشت سالم برای سوسیس و کالباس استفاده می‌کنند، اما کیفیتی متفاوت با گوشت مناسب آشپزخانه‌ها را انتخاب می‌کنند که برای مصرف کننده در آشپزخانه پخت سریع گوشت به عنوان عامل مهمی در کیفیت آن است اما در تولید فرآورده‌های گوشتی ظرفیت نگهداری اب توسط گوشت اهمیت پیدا می‌کند.

وی با یادآوری این که رنگ به تنهایی عاملی بر سالم یا فاسد بودن گوشت نیست، افزود: به طور نمونه گوشت گاو رنگ قرمز آلبالویی، گوشت گوسفند قرمز آلبالویی تیره، گوشت طیور سفید مایل به آبی است. یا در تمام گونه‌های دامی مثلا در گونه گوسفندی نیز هر چقدر که سن دام کمتر باشد، رنگ گوشت روشن تر است و در همان دام نیز چه بسا عضلات مختلف ممکن است رنگ‌های مختلف از نظر قرمزی داشته باشند. به این ترتیب هر عضله‌ای که پرکارتر باشد و همچنین با افزایش سن و افزایش میوگلوبین (رنگدانه‌ای در عضله) رنگ گوشت تیره تر می شود.

اختیارزاده با اشاره به این که در واقع رنگ یکی از عوامل نشان دهنده کیفیت و سلامت گوشت است، اضافه کرد: چسبندگی و لزج بودن سطح گوشت و تغییر رنگ قرمز به سبز از علائم فساد سطحی است و استشمام بوی غیر طبیعی از گوشت و تغییر قوام گوشت و نرم و لزج شدن آن نیز از علائم فساد گوشت است.

رییس گروه بهداشت و اماکن سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به این که در ایران تنها سازمان دامپزشکی کشور مرجع صلاحیت دار در نظر دادن پیرامون این مساله است، خاطرنشان کرد: بر اساس ضوابط این سازمان، تمام دام‌ها باید تحت نظارت دامپزشکان سازمان دامپزشکی کشور معاینه و پیش از کشتار بازرسی شوند. اگرچه در پایان کار و پس از بازرسی گوشت لاشه این دام‌ها ممهور به مهر دامپزشکی می‌شود و برچسب‌هایی روی لاشه می‌خورد که دارای کد و اسم کشتارگاه و روز کشتار است.

البته گذراندن لاشه‌ها به مدت ۲۴ ساعت در پیش سرد کن کشتارگاه با دمای صفر تا ۴ درجه نیز از مراحل ضروری است تا پس از طی مرحله جمود نعشی، عوامل بیماری زا مانند تب خون ریزی دهنده کریمه کنگو و تب مالت به دلیل اسید لاکتیک و pH ایجاد شده از بین برود. در این وادی مردمی نیز که به هر دلیل اقدام به کشتار دام قربانی می‌کنند لازم است لاشه دام قربانی را ۲۴ ساعت در یخچال بگذارند و سپس اقدام به توزیع نذورات یا مصرف آن در آشپزخانه کنند. ضمن اینکه توصیه اکید بر عدم کشتار دام در خارج از کشتارگاه است، زیرا مسائل زیست محیطی و بهداشتی باید لحاظ شود.

وی در مورد مسائلی نظیر چگونگی اطلاع مردم از گوشتی که به صورت قطعه بندی شده از قصابی‌ها خریداری می‌کنند، با تاکید بر این که دیدن برچسب یا مهر دامپزشکی بر لاشه پیش از قطعه کردن آن حق مردم است و آن‌ها می‌توانند به عنوان حق شهروندی از قصاب بخواهند تا برچسب را به آن‌ها نشان دهد، افزود: در واقع بعد از کشتار و توزیع گوشت، عمر ماندگاری گوشت تازه دام تولید داخل ۷۲ ساعت برای لاشه گوسفند و برای لاشه گاو ۵ روز در یخچال قصابی‌ها در نظر گرفته شده است.

اختیارزاده در بخشی دیگر از این برنامه نیز که مجری برنامه بحث پیامک‌های برخی از مخاطبان مبنی بر آزردگی خاطر ناشی از عذاب حیوانات ذبح شده برای تغذیه انسان‌ها را مطرح کرد، گفت: رعایت رفاه و حقوق تمام حیوانات به ویژه دام‌های مورد مصرف انسان‌ها از وظایف اخلاقی و انسانی همه است و این مهم در اولویت سازمان دامپزشکی کشور و ماموران آن در کشتارگاه‌ها نیز هست.

لذا بر اساس مقررات این سازمان، پیش از کشتار به همه دام‌ها ابتدا شوک الکتریکی داده می‌شود و در نتیجه دام‌های سنگین یا طیور پیش از ذبح، بیهوش می‌شوند و عملا دام و طیور در زمان کشتار و ذبح بیهوش هستند و دردی را احساس نمی‌کنند؛ ضمن اینکه در هنگام نگهداری و حمل و نقل دام نیز باید مسائل مرتبط با رفاه حیوانات رعایت شود.



انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۳
0
1
یا تشکر از جناب آقای دکتر اختیار زاده
که با تسلط تمام بحث بهداشت و سلامت فراورده های خام دامی را تبیین نمودند.

در اینجا از کسانی که می خواهند با پذیرش خارج از ظرفیت کلاسهای استاندارد و به صورت نجومی و به ضرب و زور
فقط از دامپزشکی
عنوان دکترای آن را با پرداخت پول می خواهند خریداری کنند،
این ملاحظه را داشته بلشند که داشتن توان علمی چقدر مهم است و اشراف عمیق به مطالب
با پرداخت پول و خریداری مدرک
به دست نمی آید!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
0
1
حرکت خوبی است جهت تنویر افکار عمومی و امید است این رویه ادامه یابد.در صورت امکان در برنامه های تلویزیونی نمونه ها هم نمایش داده شود.بدون شک اگر مصرف کننده توان تشخیص داشته باشد کلاهبرداران از چرخه اقتصادی خارج می شوند و تولیدکنندگان جهت تفویت برند خود تلاش خواهند کرد و هم اینکه نیروی پرسنل در بخش بهداشت هدر نمی رود.
سایر متخصصان و‌کارشناسان هم بهتر است کمی سواد خود را بالا ببرند و جمله معروف"همه چیز تحت کنترل است" را فراموش کنند
نظر شما
ادامه