کد خبر: ۲۰۰
تیمی از جراحان دامپزشکی در یک جراحی بی‌سابقه در کشور، عارضه شکستی دست یک قلاده «گربه پالاس» از گونه‌های جانوری کمیاب کشور را درمان کردند...

تیمی از جراحان دامپزشکی در یک جراحی بی‌سابقه در کشور، عارضه شکستی دست یک قلاده «گربه پالاس» از گونه‌های جانوری کمیاب کشور را درمان کردند.

دکتر هومن ملوک پور، سرپرست تیم جراحی «گربه پالاس» در حاشیه انجام این عمل دامپزشکی  گفت: این جراحی از دو جنبه حائز اهمیت بود، در وهله اول مساله کمیاب بودن این گونه گربه است و در مرحله دوم نوع آسیبی که حیوان دیده بود و نوع درمانی که انجام شد، در کشور بسیار کم بر روی حیوانات خانگی انجام شده که آنها هم در گونه‌های دیگری غیر از این گربه‌سان کمیاب بوده است.

وی با موفقیت آمیز خواندن این عمل جراحی، اظهار کرد: به نظر می‌رسد که عامل شکستی حیوان انسانی بوده، یعنی توسط انسان آسیب دیده است، زیرا کوفتگی‌هایی مشاهده نمی‌شود که بتوان گفت از جایی افتاده یا با حیوان دیگری درگیر شده و کاملا مشخص است که شی بلندی مثل چوب یا فلز به گربه برخورد کرده و این مساله را امتداد شکستگی‌ها به وضوح نشان می‌دهد.

دکتر حمیدرضا فتاحیان، استادیار دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی و جراح این تیم نیز با اشاره به این که حیوان آسیب دیده از سوی کارشناسان سازمان محیط زیست جهت درمان آورده شده است، اظهار کرد: پس از انجام رادیوگرافی مشخص شد که این گربه از ناحیه دو دست دچار شکستگی شده، به طوری که شکستگی دست چپ کامل بوده است، لذا پس از بررسیها به نتیجه رسیدیم که باید تحت عمل جراحی قرار بگیرد.

وی ادامه داد: متاسفانه با محدودیت‌هایی در زمینه‌ وسایل جراحی حیوانات در ایران مواجهیم مثلا قطعات فلزی به اندازه این حیوان کوچک سه یا چهار کیلوگرمی وجود ندارد، بنابراین آنچه که در دسترس بود فراهم کردیم و تحت شرایط جراحی باز، دستی را که هر دو استخوان آن با هم شکسته بود، پس از باز کردن موضع، جراحی کردیم که پس از رادیوگرافی مشخص شد که این استخوان کاملا در مسیر خود قرار گرفته است.

عضو هیات علمی دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، خاطر نشان کرد: با توجه به شرایط موجود نیازی به عمل جراحی دست دیگر نبوده و با آتل بندی معمولی می‌توان به بهبود وضع وی کمک کرد تا بتواند به محیط زیست برگردد.

وی طول درمان را بین 4 تا 8 هفته عنوان کرد و افزود: باید پس از جوش خوردن استخوان، پیچ و پلاکها بیرون آورده شود و حیوان پس از دو هفته می‌تواند به محیط برگردانده شود.

فتاحیان اظهار داشت: سالهاست در ایران این مشکل وجود دارد که متاسفانه کسی باور نمی‌کند که می‌توان در دست گربه دو کیلویی نیز می‌توان پلاکت گذاشت، لذا لازم است کسانی که لوازم پزشکی مربوط به رشته دامپزشکی را فراهم می‌کنند، اقدام به تهیه این گونه وسایل که مورد نیاز است، نیز کنند، چرا که در اکثر کشورها وجود دارد، اما در ایران نیست و در این راستا معتقدم که سازمان دامپزشکی و صنف لوازم پزشکی این گروه باید حمایتهای لازم را داشته باشند.

امیر عباس مشهدی احمدی ــ کارشناس حیات وحش اداره کل محیط زیست استان تهران ــ هم در این رابطه اظهار کرد: پنجشنبه گذشته از طریق اداره حفاظت محیط زیست شهرستان فیروز کوه مطلع شدیم یک قلاده گربه پالاس که از نوع گربه‌های کمیاب است، پیدا شده و به دلیل مجروح بودن و شکستگی از ناحیه دو دست وضعیت نامساعدی دارد.

وی ادامه داد: تحقیقات ما در این رابطه ادامه دارد در حال حاضر با قطعیت نمی‌توان گفت که چه حادثه‌ای رخ داده، اما آنچه مبرهن است ، این که گربه توسط انسان مورد تهاجم قرار گرفته و این مساله در بخش حقوقی سازمان حفاظت محیط زیست در حال پیگیری است.

کارشناس حیات وحش اداره کل محیط زیست استان تهران، خاطر نشان کرد: پس از انجام کارهای مقدماتی مانند بیومتری و شرایط سنجی توانستیم اندازه‌گیریها را انجام داده و سپس هماهنگی‌های لازم برای عمل جراحی و بهبود شرایط حیوان به عمل آمد.

وی در خصوص این که حیوان پس از بهبودی در چه مکانی نگهداری می‌شود، اظهار کرد: امیدواریم در صورت بهبودی کامل بتوانیم حیوان را به طبیعت برگردانیم، البته با پارک پردیسان و یا مراکزی که امکانات نگهداری را داشته باشند، مکاتبه می‌کنیم که در نهایت بتوان رهاسازی را برای این گونه حیوان انجام داد.

احمدی درباره ویژگیهای این گونه گربه‌ها، توضیح داد: «گربه پالاس» جزو خانواده‌ گربه سانان و در گروه گوشت خواران است که از جمله گربه‌های بسیار کمیاب ایران به شمار می‌رود. در واقع ظاهر آن شبیه گربه‌های معمولی است، اما سر آن پهنتر از گربه معمولی است، گوشهایش گرد و کوچک و بر روی پیشانی خالهای سیاه دیده می‌شود. همچنین رنگ عمومی بدن گربه نارنجی بوده و نوک موها به سفیدی می‌زند.

به گفته وی «گربه پالاس» از نوع گربه‌هایی هستند که بسیار خجالتی و منزوی بوده و معمولا در مناطق استپی مرتفع با پوشش گیاهی متراکم زندگی می کنند. زیستگاه این گونه حیوان در تهران، اصفهان، شمال شرق ایران مثل سرخس و ترکمن صحرا و نیز بخش‌هایی از آذربایجان غربی است و در واقع بیشتر در مناطق نسبتا سرد زندگی می‌کنند.

این کارشناس حیات وحش اضافه کرد: «گربه پالاس» به دلیل پشمی که دارد به عایق خوبی در مقابل سرما مجهز است. البته این گونه خیلی کم و به ندرت - چهار یا پنج بار - در کشور دیده شده و آخرین بار سال گذشته در منطقه شکار ممنوع کوه سفید و در سال 86 نیز یک بار توسط دوربین در پارک ملی «خجیر» مشاهده شده است. می‌توان گفت این گربه در پارک ملی کوه سفید فیروز کوه وجود دارد، اما از نظر تعداد و جمعیت به دلیل نوع منزوی بودن این حیوان و مطالعات کمی که صورت گرفته نمی‌توان به طور قطع جمعیت آن را بیان کرد.

وی بیان کرد: از عمده تهدیدهایی که در بین گوشتخواران علی‌الخصوص برای گربه‌های وحشی و کوچک جثه وجود دارد، تخریب و از بین بردن زیستگاه این حیوانات است.

نظر شما
ادامه