کد خبر: ۱۷۷۲
تعداد نظرات: ۱۱ نظر

حکیم مهردکتر ناصر علیدادی عضو هیأت علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران در یادداشت ارسالی به نشریه حکیم مهر بر لزوم توجه به استفاده بهینه از سبزه های نوروزی بعد از مراسم سیزده بدر در تغذیه دام تأکید نموده است. متن کامل این یادداشت و تصاویر ضمیمه آن ضمن تشکر از ایشان تقدیم بینندگان محترم حکیم مهر می گردد :

به نام خدا

امکان استفاده بهینه از مقادیر قابل توجه سبزه های سیزده بدر جهت تغذیه دام


جشن باستانی و ملی مذهبی نوروز که بازمانده بسیار ارزشمند نیاکان ما ایرانی هاست و هم اکنون آن را حدود 300 میلیون نفر در کشورهایی که زمانی جزو حوزه تمدنی ایران بزرگ بودند جشن می گیرند و سازمان ملل متحد نیز نوروز را به عنوان یک روز جهانی به رسمیت شناخته است، دارای زیبایی های فراوان از جنبه های گوناگون به ویژه زیست محیطی است.

 یکی از این موارد سبزه های سفره هفت سین است که مستقیما با خود طراوت و تازگی طبیعت سبز بهاری را به سر سفره 75 میلیون ایرانی می آورد.

آما انچه که در این نوشته مورد نظر است نگاه مجدد به سرنوشت سبزه های گندم و دانه های حبوبات مختلف در روز سیزده بدر است.
حقیقت این است که در گذشته ها مردم ما تلاش داشتند که سبزه ها را در سیزده بدر به جریان آب رودخانه به عنوان نماد پاکی و زلالی و حرکت بسپارند و از طرفی آبزیان گیاه خوار نیز از ان بهره مند شوند تا از این رهگذر به آنها به نوعی کمک کرده باشند و این مواد غذایی هدر نرود.

 ولی اکنون مشاهده می شود که به دلیل گسترش زندگی شهری و ایجاد کلان شهرها و فاصله روز افزون مردم با طبیعت، نحوه استفاده از این سبزه های با ارزش غذایی که در واقع ظاهرا مشابه کشت هیدروپونیک گلخانه ای هستند و شاید روش هیدروپونیک از آنها بر گرفته شده باشد، باعث بروز آشفتگی های در  زیبایی شهرها و جاده ها و معابر به دلیل انداختن آنها در گوشه و کنار و حتی در جوی های فاضلاب شده است.

لذا با توجه به اینکه در ایران حدود 15 میلیون خانوار زندگی می کنند و اکثریت آنها به طور متوسط از 100 تا 300 گرم انواع دانه های غلات و حبوبات را به شکل سبزه درمی آورند برای جلوگیری از هدر رفت این مقادیر عظیم غذایی که در یک روز به دور ریخته می شود و اینکه چهره زیبا و سبز این سنت نوروزی مانند زمان های ایران کهن پایدار بماند،  پیشنهاد می شود که از سالهای آینده با هماهنگی شهرداری ها و اتحادیه دامداران محلهایی در نقاط خروجی شهر و جاده ها ی پر تردد در نظر گرفته شود که مردم سبزه های خود را به آنها تحویل دهند و همچنین شهرداری با برنامه ریزی کامیونهایی برای جمع آوری سبزه ها از سطح محلات شهر فراهم کند تا بسته به تمایل، در دامداری ها و همچنین حوضچه های پرورش ماهیان گرم آبی توزیع شود.

 تصاویر ذیل از میل و اشتیاق فراوان اسب و گاو و گوساله برای خوردن سبزه ها (از سفره هفت سین منزل اینجانب) در فروردین امسال (1389) گرفته شده است، صحنه های جذابی را از استقبال دامها نشان می دهد!
 

 

                                                             

انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
زهرا
|
-
|
۲۰:۴۰ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۱
0
0
اي واي چقدر جالب. چقدر با اشتها مي خورن اينا!!
فكر خيلي خوبيه اگه عملي بشه. مخصوصا روز سيزده به در
علی رسولی
|
-
|
۱۲:۰۲ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۴
0
0
توصیه بسیار خوبی است و در راستای اصلاح الگوی مصرف. با تشکر
باران
|
-
|
۱۲:۵۲ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۷
0
0
توجه و دقت شما قابل تقدیر است!ممنون
طرفدار محیط زیست
|
-
|
۱۲:۲۵ - ۱۳۸۹/۰۲/۰۵
0
0
با اینکار این امکان فراهم می شود که ارتباط مردم شهری که ممکن است حتی چشم بچه های آنها به یک دامداری یا استخر پرورش ماهی نخورده باشد با دام بیشتر شود.
tajiknezhad
|
-
|
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۲/۱۴
0
0
اتفاقا من در روز 13 فروردین امسال زیر پل گیشا یک دستگاه وانت را در حال جمع اوری سبزه هایی که در خیابان ریخته شده بود دیدم که برای فروش به دامداری های اطراف تهران اینکار را انجام میدادند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۵
0
0
برخی ازافراد ازچندسال قبل این کار را انجام میدهند
ولی به یک نکته هم باید توجه کرد و آن بحث آلودگی قارچی ( کپک زدن ) برخی ازسبزه هاست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۵
0
0
سازمان بهداشت جهانی (who) به ایران توصیه کرده یکی از راه های مقابله با خوشکسالی و تامین خورک دام کشت سبزه می باشد که ‌شرکتهایی در ایران دست به کار شدن و تجهیزات مورد نیاز برای تولید سبزه در مقادیر زیاد و در فضای کم رو ساختن هر چند هنوز ابهامتی در این مورد از جمله مقرون به صرفه بودن و بازدهی مناسب وجود داره، البته کشورهایی مثل استرالیا در این زمینه پیشتاز بوده و سالهاست دارن این کار رو انجام میدن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۵
0
0
اکثر سبزه ها آلوده به کپک هستند،که برای دامها مناسب نیست،بهتره این موضوع رو هم مدنظر قرار دهید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۵
0
0
نظریه فانتزی جالبی است ....................
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۶
0
0
با تشکر

هر حال نکته ای بکر و قابل تامل است!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۶
0
0
تا زمانی که به سبزه ها آب داده می شود

و به اصطلاح به دلیل عدم آبیاری،

بافت گیاه نمرده باشد

مانند هر گیاه زنده مزارع کشاورزی از خود در برابر کپک زدگی

دفاع می کنند!

اگر چنین بود شرکت های تولیدی هیدروپونیک

کشور و جهان همه با فعالیت طولانی خود به علت کپک زدگی

محصولات فاقد مشتری و تعطیل می شدند!

ضمن اینکه این موضوع جنبه های مختلف از جمله فرهنگی
دارد!

این پیشنهاد در مسیر ارائه کارکردی جدید از سنتهای باستانی

به منظور منطبق باقی ماندن آنها در شرایط قرن 21

با ضوابط زیست محیطی است!

از طرفی،

این موضوع یک بار در سال و به مقدار ناچیز رخ می دهد.

مایکوتوکسیوزیس حاد در هنگام خوردن مقادیر عظیم و به

مدت طولانی پیش می آید!
نظر شما
ادامه